HISTORIA

historia_1.jpg

Zetori oli ensimmäinen traktori Suomessa, joka yleistyi maatiloilla 1950-1960- luvuilla. Se oli hinnaltaan edullinen, eikä sitä tarvinnut jonottaa. Zetoria oli kahdenlaista tyyppiä: A-mallia, joka oli matalarakenteinen ja maantiellä nopea sekä K-mallia, joka oli korkea ja vauhdiltaan hitaampi. Siinä oli myös kapeammat renkaat.

Zetorilla tehtiin tilan kaikki työt ja se korvasi hevosen. Se oli erinomaasen hyvä pyörittämään sirkkeliä, puimakonetta, pärehöylää ynnä muuta sellaasta. Sitä käytettiin myös kulkuvälineenä, kun autot eivät olleet kovin yleisiä. Zetorilla ajettiin kauppareissut, käytiin kylässä, kirkossa, seuroissa ja tansseissa.

Kuljettajan istuimen taakse rakennettiin pieni lava, lamuska, joka oli kooltaan metri kertaa metri ja siihen mahtui kaksi ihmistä istumaan vierekkäin. Veikko Laari muisteli joskus kyytissä olleen kuusikin henkeä, jotka seisoivat lamuskalla kahden etummaisen pitäessä kuskin penkin krivasta kiinni, muut pitivät 

historia_2.jpg
historia_3.jpg

kiinni toinen toisistaan. Kyllä siinä hyvän kyyttin sai, helemat hulumuten mentihin! Veikolla oli käytössä myöskin topattu penkki, joka oli lainattu kirkkokärryistä se olikin jo luksusta.

Zetorilla pruukattihin vierä emäntää synnytys-
laitokselle ja sillä haettihin naapureita juna-asemalta. Joskus oli sikapossu mennes lamuskalla. Eräänkin kerran possu teki reiän paffilootahan ja lähti sieltä karkuteille. Linja-autokuski otti porsahan sitte taltehen, kun se juoksi pyöränraittia pitkin.

Zetoris ei ollu hyttiä, joten kyyti oli kylymää. Pakkasta saattoo olla 20°C-30°C. Käynnistämistä helpotti, kun teki aika aijjoon nuotion moottorin alle.

Tuolloin rahasta oli puutetta, Zetorin hankinta teki ison loven mettähän. Kärryjä ja työvälineitä tehtihin hevosvetoisista vehkeistä. Siihen aikaan oli vielä kyläseppiä, jotka rakentelivat ja muuntelivat äkeitä ynnä muita sellaasia maatalouskoneita pajoissaan. Myös meijerikuskit käyttivät Zetoria maidon ajoon ja se olikin siihen erittäin sovelias väline. Äänestä kuultihin jo kaukaa kuskin olevan tulossa ja tiedettihin nostaa tonkka maitolavalle. Kylällä saattoo olla kymmenenki Zetooria työntouhussa samahan aikahan, oli se melkomoosta paukuttamista!